Uimaseuran historia

 

Historia kertoo, että jo 1908-luvulla ylioppilaskokelaat Janne Martikainen, Ano Oinas sekä Augusti Lindström, A Johansson, H Hyppönen sekä D Kolehmainen puuhasivat uintiseuraa Kemiin mutta hanke ei tuolloin vielä onnistunut. Kului peräti neljännesvuosisata ennen kuin hanke toteutui. Seuran perustamiskokous oli 10.05.1932 ja seuran ensimmäisen johtokunnan muodostivat:

puheenjohtaja Toimittaja Eino Hulkko
varapuheenjoht. Tulliexpeditööri Onni J Huovinen
j-kunnan jäsen Kaup.johtaja Olli Nylander
Helvi Pollari
Iida Lukkarila
Naimi Saaristo
Laina Hakola
Herman Kinanen
Nanni Pyykkö
Kalle Perttunen
Toini Kadenius

Monien vaiheiden ja ymmärrettävästi hiljaistenkin (sota-aika) jaksojen jälkeen toiminta virkistyi uudelleen 1965, jolloin paikkakunnalla alettiin puuhata uimahallia. Kemin uuteen halliin seuran johti Pentti Hautaniemi. Kemin hallin avajaiskilpailut pidettiin 21.10.1967. Hautaniemen jälkeen puheenjohtajaksi tuli Eero Vainio. Hän toimi vuoteen 1976 saakka. Hänen jälkeensä 1976-79 puheenjohtajana oli Orn-Ulf Sontag. 1980-81 puheenjohtaja vaihtui jälleen kun Jorma Kujanpää tuli valituksi. Vuoden 1982-83 puheenjohtajan nuijaa heilutti Martti Kyröläinen. Risto Heikinjuntin puheenjohtajuus ajoittui vuosille 1984-87. Riston jälkeen syksyllä –87 seuran ohjaksiin tarttui Viljo Pyyny. Viljo Pyynyn kymmenvuotista hallintokautta jatkoi 1997 Kari Alapartanen. Hänen aikanaan Kemin halli meni perusremonttiin ja seuran kilpailuintitoiminta siirtyi Tornion uimahalliin. Remontin yhteydessä Kemin Uimahalliin tuli myös sähköinen ajanottojärjestelmä. Alapartasen Torniossa alkanut valmennustyö alkoi vaatia enemmän aikaa, joten hänen oli luovuttava seuran johdosta 2001 vuoden lopussa. Hän jatkaa kuitenkin seuran johtokunnan jäsenenä päävalmentajan ominaisuudessa. 2002 seuran puheenjohtajaksi valittiin historian ensimmäinen nainen kun Riitta Koskimäki aloitti seuran johtamisen. KemUS:n sihteerien toimikaudet ovat olleet yleensä huomattavasti pidempiä jaksoja kuin puheenjohtajien. Veikko Lappalainen toimi sihteerinä n. 12 vuotta 60 luvun lopulta eteenpäin. Hänen töitään sihteerinä jatkoi Leena Tasala. Toivo Alminoja otti sihteerin tehtävät vastaan 1981 jota tehtävää hän hoiti ansiokkaasti lähes 20 vuotta ajan osaksi valmennustyön ohella.

Seuran ensimmäisiä varsinaisia valmentajia olivat Veikko Lappalainen ja Tuomo Karppinen. 1970:lla valmentajina toimivat Lauri Heikkilä, Jorma Kujanpää, Viljo Junno, Else-Maj Sontag ja Orn-Ulf Sonntag, Jorma Vakkala, Hannu Sankala, Martti Kyröläinen, Toivo Alminoja ja Keijo Aalto. Antero ”Aku” Virtasalo on toiminut sekä vanhempien uimareiden valmentajana että monien kilpauimarikoulujen vetäjänä. Heidän jälkeensä valmennuksen parissa ahersivat Outi Hiltunen, Sanna Hiltunen, Maria Kettunen, Sini Saksi, Satu Jauho, Mari Laasanen, Hilkka Tervahauta, Ari Salminen ja Kari Alapartanen.
Seurassa on toiminut aikanaan myös päätoiminen ammattivalmentaja. Hän oli eestiläinen Enn Lepik. ”Ennu” oli nuoruudessaan maajoukkuetason huippu rintauimari. Hän valmensi seurassa 1991 vuoteen 1996, jonka jälkeen hän halusi jatkaa työtään kotimaassaan. Ennun aikana seuran uimarit menestyivät hyvin SM nuorten SM kilpailuissa saavuttaen useita mitalisijoja. Samoin Siniviitoissa ja ROLLOissa tuli monia mestaruuksia ja pistesijoja. Hänen valmennuksessa mukana olleista uimareista jatkavat enää uraansa nykyään OUS:ssa uiva Tarja Pyyny, KemUS:n Juha-Pekka Alapartanen. Keminmaan Kunta palkitsi vuonna 2001 Kari Alapartasen monivuotisesta valmennustyöstä Vuoden Valmentaja palkinnolla.  Vuodesta 2011vuoteen 2019 uimaseuran päätoimisena päävalmentajana toimi Tuomas Suomalainen. Vuodesta 2019 päävalmentajana aloitti Tapio Siltari.

Syksyllä 2021 Edustus ja  IKM-ryhmien päävalmennuksesta otti vastuun Oulun Uinnin Ilkka (Ilu) Haipus. Altaan reunalla valmennuksesta vastasivat pääosin Katri Kela (IKM ja Edustus), Saana Näsi (Rollot, Kilpauimarikoulu ja Vesiralli) sekä Juuso Tiensuu (Tekniikka A ja B).